Psí hvězda

5. 8. 2018
Psí hvězda

Do Nadace nám dorazilo krásné poděkování od maminky Štěpánky, která je klientkou Helppes - Centrum výcviku psů pro postižené o.s.  Výcvik asistenčních pejsků Nadace Naše dítě dlouhodobě podporuje. Také výcvik Daga jsme financovali a chceme se s vámi proto podělit o tyhle úžasné zprávy.

Klientka organizace, Štěpánka, trpí diabetem od roku 2004. A jak nám napsala její maminka:
"Její krev se začala postupem času a vlivem cukrovky ničit. Krevní testy dopadaly čím dál tím hůř a hodnoty dosahovaly hrozivých čísel. Byť jsme zkoušely všechnu léčbu, co medicína a technika nabízí, hodnoty stále klesaly.
Po půlroční práci Daga mám skvělou zprávu. Štěpánka má krev tak "čistou" jako v roce 2009! Štěpánka a Dag (1)Pro mě je to naprosto skvělá zpráva
a i trošku skeptická paní doktorka uznala, ze technika takový zázrak nezmohla.
Tím, že Dag 100% značí výkyvy u Štěpi, nemusí si záchvaty plně prožít, a tím se tělo tolik nevyčerpává. Navíc Dagin přišel i na to, ze značit může i hyperglykémie, takže hlídá i výkyvy směrem nahoru. Má svůj osobitý styl, kterým to dává najevo. Někdy sice trošku lumpačí a je to divoch, ale ví o sobě, že je hvězda a my to 

víme také. Chtěla jsem, abyste to věděli i vy. Můžete byt na svou práci náramně hrdí."

Smekáme před prací profesionálů z Helppes a máme radost, že i díky naší pomoci se Štěpánka cítí lépe. 

A samozřejmě nesmíme zapomenout na Daga: Dagu, jsi borec!   

Mimochodem, víte jak pracuje signální pes? 
Dokáže čichově rozpoznat pokles nebo zvýšení hladiny cukru v krvi oproti normálu. Pro práci signálního psa tedy v Helppsovi vybírají pejsky, kteří mají „dobrý nos“ a ty pak naučí, kdy a jak mají signalizovat zvýšení (snížení) hladiny cukru v krvi. Krom toho se asistenční pejsek naučí i další potřebné dovednosti jako podat léky, glukometr, sladký nápoj, přivolat pomoc apod.