Naděje z Čech pro děti ze Srí Lanky

12. 6. 2006

Tým libereckých záchranářů již buduje polní dětskou nemocnici v Galle. Na Srí Lance akci českých záchranářů pojmenovali Naděje z Čech. Na zprovoznění a výstavbě nemocnice se podílí všichni členové mise včetně lékařů. Na letišti v Colombu přistálo 19. ledna 2005 další 2,5 tuny materiálu na pomoc postižené zemi.

Praha, 12. června 2006

Ministr zdravotnictví Srí Lanky pan Nimala Siripala De Silva během středečního setkání s vedoucím mise Jaromír Dolanským zároveň požádal o možnost, aby česká polní nemocnice fungovala v postižené oblasti minimálně jeden rok. Uvítal i pomoc a spolupráci libereckých záchranářů s Nadací Naše dítě. „Nemocnici plánujeme otevřít v pátek 21. ledna 2005 v poledne. Osudy dětí se na nás pohrnou s dnem otevření nemocnice, minutou jejího otevření se uleví mnoha rodičkám i maminkám novorozeňat,” oznámila Hana Hettiaratchi Sklenářova, koordinátorka pomoci Ministerstva zdravotnictví Srí Lanky a projektu Naděje z Čech, se kterou je Nadace Naše dítě v kontaktu.

 Jak se potvrzuje, zdravotnická mise z Čech je obrovskou pomocí vzhledem k tomu, že celá pediatricko-porodnická sekce hlavní spádové nemocnice v Galle zmizela v hlubinách Indického oceánu. Akutně je v oblasti potřeba minimálně 200 lůžek, chybí inkubátory, rentgen a respirační zařízení. Ministr zdravotnictví Srí Lanky zároveň vyjádřil podporu pro internetový projekt adopce dětí na dálku”, prostřednictvím kterého by Nadace Naše dítě dále ráda pomáhala dětem Srí Lanky. „V současné době hledáme vhodného tamního koordinátora finanční pomoci postiženým dětem na území Srí Lanky,” vyjádřila se Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě.