Svět si připomíná Mezinárodní den pohřešovaných dětí

30. 11. -0001

Mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá každoročně na 25. května a nese se ve znamení symbolického modrého kvítku pomněnky. Jeho prostřednictvím pohřešované děti vzkazují…“nezapomeň na mě…“. Tento celosvětový svátek připomíná smutné příběhy dětí, které byly často násilím odvedeny nebo podvodem odlákány od svých rodin. Mnozí z nich se již se svými blízkými neshledali.

Praha, 25. května 2011

Mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá každoročně na 25. května a nese se ve znamení symbolického modrého kvítku pomněnky. Jeho prostřednictvím pohřešované děti vzkazují…“nezapomeň na mě…“. Tento celosvětový svátek připomíná smutné příběhy dětí, které byly často násilím odvedeny nebo podvodem odlákány od svých rodin. Mnozí z nich se již se svými blízkými neshledali.

 

Aktuální situace v ČR 2011

V roce 2011 bylo k datu 2. května vyhlášeno pátrání již po 2 102 dětech. Z toho v 74 % případů se jedná o děti, které většinou úmyslně opustily dětský domov nebo výchovné zařízení. Dalších 542 dětí z rodin bylo pohřešováno z jiných důvodů. Stále aktivně pokračuje pátrání po celkem 284 dětech.

 

Pohřešované děti – úspěšnost dopátrání 95, 6 % v roce 2010

Statistiky Policejního prezídia ČR uvádějí: V roce 2010 bylo útvary SKPV vyhlášeno celkem 10 294 pátrání po pohřešovaných osobách. Ve stejném období bylo z uvedeného počtu nalezeno 9 846 pohřešovaných, což je 95,6 %. V porovnání s rokem 2009 došlo k poklesu vyhlášených pátrání po pohřešovaných osobách o 551 případů, což je pokles o 5,1 % proti roku 2009. Z uvedeného počtu bylo vyhlášeno pátrání po 6 041 svěřencích, kterých bylo doposud vypátráno 5 728, což činí 94,8 %.

 

Dosavadní provoz Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD)

Dítě v ohrožení - systém je součástí Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. Jedná se o systém vyvinutý za účelem rychlého a úspěšného nalezení pohřešovaných dětí, který počítá se zapojením široké veřejnosti do pátrání. Na zavedení systému v České republice se spolupodílela Nadace Naše dítě prostřednictvím Evropské federace na pomoc pohřešovaným a zneužívaným dětem (Missing Children Europe). Nadace Naše dítě je jedním z členů této organizace a ředitelka ing. Zuzana Baudyšová je dlouhodobě členkou představenstva Missing Children Europe.

 

„Organizace Missing Children Europe je pro Českou republiku silným partnerem a pomáhá v oblasti rozšíření aktivit ve prospěch ohrožených dětí. Opakovaně apeluje i naším prostřednictvím na další rozvinutí Národního koordinačního mechanismu, který v ČR napomohla zavést. K tomu, aby mechanismus dokázal skutečně rychle a prostřednictvím široké veřejnosti reagovat na akutní případy pohřešovaných dětí, je potřeba učinit další řadu kroků a zdaleka není ještě využito všech možností, jak nejlépe zasáhnout v případu ohrožení dítěte,“ upozorňuje Zuzana Baudyšová.

 

V roce 2009 bylo v České republice vyhlášeno pátrání prostřednictvím NKMPPD po 22 dětech s příznakem dítě v ohrožení. Za rok 2010 bylo vyhlášeno pátrání s příznakem dítě v ohrožení po 29 pohřešovaných dětech. Doba pátrání po pohřešovaných dětech byla v řádu několika hodin. V roce 2010 se z celkového počtu po pohřešovaných dětech pátralo déle než jeden den, ale ne víc než 7 dní.

(zdroj: OP ÚSKPV)

 

Tabulka

Údaje za rok 2011 jsou zaznamenány ke dni 02. května 2011 – 12:27 hodin

NKMPPD (tzv. systém Dítě v ohrožení) začal 100% fungovat od 11. 5. 2010

 

Missing Children Europe

Organizace oslaví 25. května výročí 10 let od svého založení. Již napomohla mnoha pohřešovaným dětem ke šťastnému návratu domů.

Hlavní cíle Missing Children Europe:

- rozšířit a úzce propojit mezinárodní spolupráci v případech pohřešovaných a komerčně zneužívaných dětí

- zvýšit celkové povědomí o problematice pohřešování a komerčního zneužívání dětí prostřednictvím osvětových kampaní a přednášek

- zavést a provozovat harmonizované číslo 116 000, které bude platné ve všech evropských státech a bude k dispozici pohřešovaným dětem a jejich rodinám. Cílem je vytvořit plně funkční jednotnou službu s vysokými evropskými standardy ve spolupráci s policejními složkami, psychology a řadou dalších odborníků.

 

Proč se mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná právě 25. května?

Datum souvisí s tragickým osudem malého chlapce, který se ke své rodině nikdy nevrátil. V roce 1979 došlo dne 25. května ke zmizení šestiletého Etana Patze. Chlapec, který žil se svými rodiči v New Yorku tehdy odešel do školy a nikdy se nevrátil, ztratil se beze stopy. Organizace ve Spojených státech se v souvislosti s tímto případem, který všemi silně otřásl, začaly intenzivně věnovat problematice pohřešovaných dětí. Severní Amerika se stala prvním kontinentem, na kterém funguje důsledně propracovaný výstražný systém pro náhlé případy pohřešovaných dětí. Postupně je zaváděn také v některých státech EU. Evropa si Mezinárodní den pohřešovaných dětí připomíná pravidelně od roku 1986.