Skupina Jamaron

7. 3. 2018
Skupina Jamaron

Medvídci koušou, zní v písni věnované dětem

Medvídci koušou, zní v písni věnované dětem

8.11.2017    Lidové noviny   

Skupina Jamaron minulý týden pokřtila píseň Medvídci koušou, kterou věnovala Nadaci Naše dítě. Skladba emočně vychází z pocitu dítěte v době rozvodu rodičů. Česká republika patří k zemím s vysokou mírou rozvodovosti. V roce 2016 vydaly soudy rozhodnutí o 24 996 rozvodech. Přibližně pětina dětí je vystavena rozvodu spornému, kdy život rodiny následně musí upravit stát.

Z vlastních zkušeností čerpal při skládání písně i Ondřej Dostál, frontman kapely Jamaron.

Posláním Nadace Naše dítě je pomoc týraným, zneužívaným, zanedbávaným, handicapovaným a jinak ohroženým dětem, které se ocitly v těžké životní situaci.


Medvídci koušou, aneb Myslete na děti

11.11. 2017    lukastomasek.blog.idnes.cz

Každý měsíc vyjde na světě nějaký videoklip. Ten, který byl pokřtěn na Dušičky, patří zrovna k těm, které se nemají za co stydět. A to nejen proto, že za ním stojí kapela, která už si našla své fanoušky a své místo na českém trhu.

Náš hudební trh je sice malý, ale za to zde o konkurenci není nouze. A u videoklipů to platí skoro dvojnásob. Ovšem tento, který představila ke svému songu kapela Jamaron, je něčím speciální. Kapela navázala spolupráci s Nadací Naše dítě, pro její kampaň Myslete na děti natočila klip ke svému songu Medvídci koušou, který nahlíží do světa holčičky, které se rozvádějí rodiče. Klip působí emotivně, kromě kapely samé, kterou vidíte v intermezzech, v ní hraje herecká dvojice Martin Písařík a Dominika Býmová, která představuje rozvádějící se rodiče. Klip byl pokřtěn v klubu La Loca a kromě kapely se na aktu podílela i Radka Rosická, česká moderátorka a žena slavného českého reprezentanta ve fotbale, která dlouhodobě nadaci podporuje. Samotnému křtu předcházel koncert kapely Bek Ofis. Poté následoval křest a klip samotný byl následně vydán kapelou 3.listopadu na jejich kanále na internetové sociální síti YouTube. Na křtu kapela poprvé vystoupila jako šestičlenná skupina.

O kapele:

Jamaron vznikl v roce 2013 jako pětičlenná skupina třech sourozenců Dostálových (Jakub, Marie, Ondřej - odtud JaMarOn), doplněná Filipem Karlíkem (basová kytara) a Davidem Albrechtem (bicí), nejmladším členem, který ovšem v letošním roce kapelu opustil. Letos tedy debutovala v nové sestavě, kdy známí zakladatelé místo Albrechta doplnili bubeníkem Liborem Zíkou a nově se k nim přidal i klávesák Filip Strakoš. Kapela si zakládá na procítěnosti textů a nestandardním pojetí koncertování, protože její frontman Ondra Dostál se vyznačuje při vystupování značných šoumenstvím (v dobrém smyslu).


Hádky a křik, vzpomíná Marie na rozvod rodičů. Ten děti později uvrhne i do drog

  1. 11. 2017    Blesk.cz 

Podle psychologů děti rozvodem pořádně trpí. Rodiče Marie P. (28) se rozvedli, když jí byly čtyři roky. Následovalo však 10 let rodinných „tahanic“ a vzájemného špinění rodičů, kteří spolu už 18 let nepromluvili ani slovo. Za děti a jejich pohodlí nyní bojuje i nadace Naše dítě projektem „Myslete na děti“. Nadaci podpořila mladá česká kapela Jamaron. Hned tři její členové totiž o rodinné zázemí přišli.

 „Moji rodiče se rozvedli, když mi bylo necelých pět let. Když už se mi vybaví nějaká vzpomínka na dětství, tak není hezká. Bývají to jen hádky a křik,“ popsala neutěšenou rodinnou situaci dnes osmadvacetiletá Marie.

Podle ženy si lidé z úplných rodin vůbec nedokážou představit, co se v takových případech doma odehrává. Podle jejích slov rodiče nekřičeli jenom na sobe, ale i na ní. Po hádce se matka zavírala v koupelně nebo na toaletě a nekomunikovala ani s malým dítětem.

Celkem deset let ve stresu

 „Rozchodem rodičů to neskončilo. Dalších pět let na sebe jen házeli špínu. Jediné chvíle, ve kterých se potkávali, byly ty, kdy si mne otec přebíral nebo vracel z víkendu,“ uvedla sklesle Marie.

Tahanice skončily až pro otcův alkoholismus v Mariiných deseti letech. Soudy tenkrát rozhodly o tom, že už se s otcem nemusí vídat. Problémy má však do dneška. „Je to hlavně malé sebevědomí, pocit úzkosti, nedokážu navazovat partnerské vztahy a o všechno se přehnaně bojím,“ dodala pro Blesk.cz Marie.

Psycholog Jak Kulhánek uvádí, že velmi záleží na tom, v jaké atmosféře rozvod probíhá. V obecné rovině rozvod podle odborníka dětem přináší úzkost a nejistotu.Rozpadá se jim svět, který znají, a čeká je něco, co si neumějí představit. Často je trápí obavy, stres, plačtivost, náladovost. 

Pokud rodiče nejsou moudří a jejich šarvátky neustávají, odnese to jen a pouze jejich dítě, a to pořádnými trvalými následky. „Pak přicházejí dopady rozvodu jako úzkost, deprese, poruchy pozornosti, ztráta zájmu o školu, poruchy spánku a podobně.Pokud rodiče děti nešetří, rozvod se táhne, tak to může mít dlouhodobé následky,“ popsal Kulhánek.

Sklony k alkoholu a drogám

Ovšem následky jen tak neodejdou, neseme si je do dospělosti – je to nedůvěra ve vztah, závazek a manželství. „Dospívající mají únikové tendence, jsou náchylnější k braní drog, alkoholu, útěkům z domova. Zhoršují se ve škole, nemůžou jít potom studovat to, na co mají kapacitu, a hůře se v dospělosti rozhlíží po světě,“ dodal Kulhánek. Na speciální linku volají především lidé, kteří se potýkají s následky rozvodu.Nadace Naše dítě se rozhodla právě takto znevýhodněné děti podpořit v osvětové kampani. Důvod? 

 „Nadace Naše dítě provozuje linku právní pomoci. Na tu se z 85 procent obraceli lidé, kteří trpěli problémy spojenými s rozvody, ať to byly alimenty, nebo problémy s péčí, se střídavou péčí, sporný rozvod a podobně,“ uvedla pro Blesk.cz zástupkyně ředitelky nadace Štěpánka Gregorová a dodala:

„Na základě toho, že dítě trpí a zažívá traumata, jsme se rozhodli založit tuto osvětovou kampaň Myslete na děti, popud byl tedy na základě potřeby lidí, společnosti.“

Skoro 60 procent rozvedených manželství má děti

Před nedávnem se k tematice nachomýtla i skupina Jamaron. Její frontmen Ondřej Dostál totiž sám rozvod rodičů zažil. „Píšu hudbu tím způsobem, že přijde pocit, který potřebuju vypsat, a tak vznikly i Medvídci koušou,“ popsal pro Blesk.cz Ondřej.

Rozvod se ale netýkal jen jeho. „Mám v kapele ještě bratra a sestru, kteří to prožívali se mnou. Písničkou byli velmi dojatí, a tak jsme se rozhodli natočit klip,“dodal Ondřej.Když se dozvěděli, že nadace Naše dítě má právě projekt „Myslete na děti“, který dětem zasaženým rozvodem pomáhá, tak neváhali a spojili síly. Spolupráci si nemohou vynachválit a nevylučují ani další spolupráci do budoucna.

Podle nadace se míra rozvodovosti v Česku dlouhodobě pohybuje mezi 45 až 50 procenty. Počty dětí z rozpadlých nesezdaných párů nejsou navíc evidované. Podle Českého statistického úřadu se loni rozvedlo 24 996 manželství. Návrh na rozvod podala z 38,3 procent žena, 40,6 procent návrhů bylo společných a 21,1 procent návrhů na rozvod manželství bylo ze strany muže. Více než polovinu rozvodů (58,9 procent) tvořily rodiny s dětmi.