Připomeňte si společně s námi Mezinárodní den pohřešovaných dětí

1. 2. 2006

Mezinárodní den pohřešovaných dětí si připomínáme každoročně 25. května. Datum nebylo zvoleno náhodně, ale váže se ke dni, kdy se v roce 1979 v New Yorku ztratil tehdy šestiletý Etan Platz. Po odchodu do školy se s rodiči již nikdy neshledal. Jeho příběh vedl americké úřady k intenzivní práci v oblasti ochrany dětí před únosy a pomoci pohřešovaným dětem a jejich rodinám. V Evropě si tzv. pomněnkový den připomínáme od roku 1986, a to symbolickým kvítkem modré pomněnky.

Praha, 1. února 2006

V roce 2011 bylo v České republice vyhlášeno pátrání po 6 550 dětech, které se ztratily nebo případně utekly od rodičů nebo z výchovných ústavů, případně dětských domovů. Úspěšnost vypátrání pohřešovaných dětí je vysoká. „Standardně se při vypátrání dětí pohybujeme okolo 98 až 99 % úspěšnosti, nicméně nás ani tato čísla nenechávají chladnými a snažíme se svou práci neustále zlepšovat. V této souvislosti i apelujeme na rodiče, kterým se něco podobného přihodí, aby nás kontaktovali co nejdříve. Pravidlem je, že čím je dítě mladší, tím by měla být doba oznámení polici od ztracení dítěte kratší. Pak můžeme co nejrychleji rozjet pátrání podle konkrétního případu a situace,“ říká tisková mluvčí Policejního prezídia plk. Mgr. Pavla Kopecká.

„Jedná se často také o pátrání po dětech, které mají například výchovné potíže a záměrně utíkají od rodičů nebo z dětských domovů a výchovných ústavů. Není možné brát jejich útěk na lehkou váhu, považujeme ho za volání o pomoc, protože se dítě většinou nachází v těžké situaci a jediné řešení, které zvolí je útěk. Což ale není správné řešení a naopak může pro dítě znamenat řadu dalších nebezpečí,“ upozorňuje ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. V roce 2012 bylo již do 10. května vyhlášeno pátrání po 1 976 dětech, z čehož 94 % jsou děti ve věku 15 – 18 let, převážně v problematických životních situacích, které řeší útěkem.

 

Nadace Naše dítě se na ochraně pohřešovaných dětí podílí ve spolupráci s Evropskou federací pro pohřešované a sexuálně zneužívané děti, Missing Children Europe, kde je také Zuzana Baudyšová dlouhodobě členkou představenstva. Díky Nadaci Naše dítě, její spolupráci s Missing Children Europe a českým ministerstvem vnitra již před dvěma lety v ČR vznikl projekt Dítě v ohrožení. Je součástí Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD) a napomáhá k rychlejšímu šíření informací o pohřešovaných dětech směrem k široké veřejnosti. Ta se může následně významným způsobem podílet na nalezení a záchraně uneseného či z jiného důvodu pohřešovaného dítěte.

Více informací přinášíme podrobněji v rozhovoru s policejní tiskovou mluvčí Pavlou Kopeckou:

V kolika případech pohřešovaných dětí byl aktivní tzv. systém Dítě v ohrožení?

Od vzniku Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech jsme vyhlásili pátrání po 99 pohřešovaných dětech v režimu „Dítě v ohrožení“. Na základě výsledků vypátraných dětí mohu tvrdit, že je mechanismus velice úspěšný. Ze všech 99 dětí jsme zatím nenašli pouze jednu dívenku.“

Jaká jsou v tomto systému kritéria pro vyhlášení pátrání po konkrétním dítěti?

„Kritéria k vyhlášení dítěte v ohrožení jsou poměrně jednoduchá a jasná. Musí se jednat o dítě mladší 18 let (nejčastěji však do 15 let) a jeho vyhlášení ve všech médiích nesnese odkladu. Tzn., že se jedná o dítě velmi malé, které se o sebe neumí postarat nebo o dítě, které trpí nějakou fyzickou či duševní chorobou, jeho život je závislý na lécích, které nemá apod.“

Která média se na pátrání následně podílejí? Se kterými je systém Dítě v ohrožení propojen?

„Nejčastěji se zapojují zpravodajská média, jako je Česká televize, Český rozhlas a další rádia a televize. Do projektu přistoupily i internetové servery, za což jsme velmi vděční.“

Bude tento systém fungovat také ve spolupráci s mobilními operátory, případně dálničními návěstími, jak se původně plánovalo?

„Systém zasílání SMS zpráv jsme nahradili systémem RSS kanálů a zasílání zpráv do e-mailových schránek. Každý kdo chce odebírat novinky o pátrání po dětech v ohrožení, může si nastavit svou mailovou schránku tak, aby mu byla zpráva zaslána na mobilní telefon. Pokud jde o návěstí na dálnicích, tak současná právní úprava neumožňuje informace prostřednictvím těchto návěstí zprostředkovat veřejnosti. Navíc to ani nejsou uvedená návěstí technicky schopna zvládnout. Do budoucna však očekáváme vstřícnější krok mobilních operátorů a doufáme, že budeme moci spolupráci navázat,“ říká tisková mluvčí Policejního prezídia plk. Mgr. Pavla Kopecká.

 

rok 2011

pohřešované děti do 15 let

pohřešované děti 15 -18 let

aktivní pátrání celkem

 

pohřešované

svěřenci

pohřešované

svěřenci

79

ČR útvary

630

796

1214

3910

z toho aktivní dle kategorií

8

20

3

48

Celkem pohřešovaných

1426

5124

Celkem vyhlášeno

6550

NKMPPD

35

1

 

 

rok 2012 do 10. května

pohřešované děti do 15 let

pohřešované děti 15 -18 let

aktivní celkem

 

pohřešované

svěřenci

pohřešované

svěřenci

215

ČR útvary

133

168

403

1272

z toho aktivní dle kategorií

8

16

15

176

Celkem pohřešovaných

301

1675

Celkem vyhlášeno

1976

NKMPPD

13

1