Postižený Filípek si brzy dojede pro nové auto. Nadace Naše dítě mu na něj přidala téměř čtvrt milionu.

2. 11. 2017

Kdo rychle dává, dvakrát dává, říká se. Své by o tom mohli vyprávět manželé Směšní z Ostrovců na Tachovsku. Těm se brzy splní jejich veliký sen: dostanou speciálně upravené auto – nepostradatelného pomocníka v péči o jejich syna.

Praha, 2. listopadu 2017

Když rodičům Směšným po běžném neurologickém zákroku z nemocnice vrátili namísto zdravého batolete doživotně postižené dítě, nezlomilo je to. Jen se na život začali dívat z jiné stránky. „Filípek má od té doby svůj vlastní svět,“ říká maminka Eva a trpělivě synkovi vytahuje prsty z bezzubých úst. Synkovi, který zůstal na úrovni půlročního nemluvněte, trpí skoliózou, protože se sám nepohybuje, má hydrocefalus, epilepsii, neumí kousat. Rodina se o něj láskyplně stará jak nejlíp dokáže už celých devět let. „Je to celodenní práce. Rehabilitace. Nepřetržitá péče o dítě, které  není soběstačné.“ Nejtěžší okamžik? „Museli jsme si uvědomit, že v domácích podmínkách už náročnou péči nezvládáme, navíc jsme ji těžko kombinovali s prací. Museli jsme si taky přiznat, že nejsme fér vůči našemu prvorozenému synovi Davidovi, kterému jsme se nemohli věnovat tak, jak by potřeboval.“ A tak přišlo rozhodnutí: nechat starost o Filípka v pracovní dny na profesionálech z Domova pro osoby se zdravotním postižením Nováček v Plzni. Na víkendy jej převážet i s vozíkem starým autem domů do Ostrovce.

Fungovalo to tak několik let. Jenže…staré auto přesluhuje. Nevyhovuje pro převoz handicapovaného. Navíc Filípek roste. A tak začali manželé Směšní přemýšlet o koupi nového auta, které by vyhovovalo více Filípkovým potřebám a vydrželo co nejdéle. Tím, že je Filip přes týden ve speciálním zařízení, mají Směšní z 200 tisíc státního příspěvku na auto nárok jen na 60 tisíc. Cena upraveného vozu se však pohybuje kolem půl milionu, zdvihová plošina pro vozík vyjde zhruba na 130 tisíc korun. I když rodina vysypala všechny kasičky a sečetla všechna spoření, speciální vůz si dovolit nemohla. Naštěstí se do příběhu vložili kamarádi, známí a později média. Na transparentním účtu se sešlo více než 160 000 korun… I tak stále chybělo kolem čtvrt milionu. O příběhu se díky on-line deníkům a televiznímu zpravodajství dozvěděla i zakladatelka Nadace Naše dítě, Zuzana Baudyšová. Nadace se prakticky ihned spojila s rodinou Směšných a přislíbila speciálně upravený vůz dofinancovat.

Osmimístný automobil Hyundai Filípkovi a rodině Směšných přímo na míru nechá vyrobit Autosalon Šrámek Plzeň. „Vždycky se snažíme vycházet vstříc potřebám našich zákazníkům. Zakázka pro Filípka je pro nás čest. Přiznám taky, že je první svého druhu,“ říká šéf prodeje, Martin Čihák.

                Ve středu 1.11. si všichni podali ruku na důkaz vzájemné spolupráce. „Máme práci snů,“ říká nastupující ředitelka Nadace Naše dítě Markéta Nešlehová. „Díky mecenášům a lidem se srdcem na správném místě můžeme pomáhat potřebným dětem a jejich rodičům v usnadnění jejich nelehké situace. Po prostudování všech podkladů jsme přijeli rodině Směšných osobně přislíbit naši pomoc.“

                Automobil pro Filípka bude vyroben zkraje příštího roku, poté se vyrobí a namontuje výtahová plošina pro vozík, kterou dodá firma API. Sen rodiny Směšných by se měl stát skutečností v březnu 2018.  „Začali jsme věřit v pomocnou ruku a v dobré konce,“ říkají manželé Směšní. „Sen máme na dosah.“  

      Třeba se v příštím roce vyplní Směšným i ten další – velmi aktuální – sen. Najít práci. Tu poslední museli opustit poté, co dostali příkazem od zaměstnavatele  víkendové šichty. Odmítli. Nemohli by se starat o Filípka.