Oslavy mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu

8. 6. 2010

"Mysli než to pošleš!"

Připomínáme si již sedmé výročí mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu (9.2.2010). Nutnost opatrné práce s internetem si připomínáme ve více než šedesáti zemích na všech pěti kontinentech světa. Od Kanady po Jižní Koreu, od Ruska po Keňu, včetně všech dvaceti sedmi států EU.

Praha, 8. června 2010

"Bezpečnost na internetu se týká nás všech. Mladí lidé v celé Evropě tráví významnou část svého volného času na internetu, kde si hrají a poznávají ho. Celkový objem Online komunikace se za poslední tři roky obrovsky zvětšil," říká Viviane Reding, Evropská komisařka pro Informační společnost a média, která je již šestým rokem po sobě patronka Dne Bezpečného Internetu. "Nám Evropanům tedy narůstá zodpovědnost za to, aby byl internet klidné a bezpečné místo pro všechny.”

 

Pro oslavu Dne bezpečnějšího internetu 2010 bylo vybráno téma “Mysli, než to pošleš” (Think B4 U Post). Jakmile se obrázek dostane na internet, je velice těžké, ne-li nemožné to vzít zpět. Může si jej prohlédnout každý. Cílem není odradit mladé uživatele od používání těchto stránek, ale ukázat jim, jaká jsou rizika sdílení osobních údajů na internetu. S tím souvisí také správné používání své online identity a přemýšlení o důsledcích svého jednání na internetu.

 

Výsledky evropského online průzkumu* zveřejněné tento týden odhalily, že mladí uživatelé nejsou dostatečně informovaní o zneužitelnosti osobních údajů na internetu. 57% mladých lidí sdělilo, že si uvědomuje nebezpečnost zveřejňování osobních informací na internetu, přesto však 44% z nich své osobní údaje poskytuje na sociálních sítích, či na blogu a každý osmý dokonce zveřejnil svou adresu. Naproti tomu 40% rodičů přiznalo, že nekontrolují, kde se dítě na internetu pohybuje a co komu posílá.

 

Na podporu neuvěřitelných možností, které nám internet přinesl u příležitosti mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu po celém světě pořádají stovky online i offline akcí se zaměřením na děti a dospívající, aby jim připomněly, že se svou online indentitou musí nakládat zodpovědně. Popisy různých oslav najdete na stránkách (www.sidfair.org) místě, které může kdokoli navštívit, nechat zprávu v knize návštěv a sdílet obrázky, nápady a tipy s vice než sedmdesáti profily, vytvořenými národními organizátory Dne Bezpečného Internetu i mezinárodními organizacemi.

 

Evropská komise zároveň předloží vyhodnocení “Principů bezpečných sociálních sítí EU” v Evropském Parlamentu ve Štrasburku. Evropský kvíz pro děti ve věku 9-15 let začne (www.sid2010quiz.org) díky podpoře zlatého sponzora Liberty Global Inc. a stříbrného sponzora, firmy Microsoft. Soutěž plakátů umožní dětem ve věku 5-8let říci, co si myslí o internetové bezpečnosti.

 

Den bezpečnějšího internetu 2010 také odstartuje novou, internetovou verzi oblíbeného nástroje eSafety (www.esafetykit.net) vyvinutou Insafem ve spolupráci s Liberty Global Inc. a podporovanou Evropskou komisí. Verze jsou lokalizovány v Irsku, Polsku, Maďarsku, České Republice, Rakousku, Nizozemí, Španělsku a Belgii a jsou online. Během několika měsíců se objeví i další jazykové verze, aby poskytly neocenitelný nástroj učitelům, rodičům a knihovníkům po celé Evropě i mimo ní.

 

www.saferinternetday.org

 

www.sidfair.org

 

http://www.inhope.org

 

* Průzkum firmy Microsoft z ledna 2010; 14,181 odpovědí z 11 zemí.

 

O Dni bezpečnějšího internetu

 

Den bezpečnějšího internetu je součást globální snahy o zvyšování opatrnosti na internetu a propagace bezpečného internetu. Je organizován společností INSAFE v rámci Programu Bezpečného Internetu Evropské Komise.