Nový transportní inkubátor se speciálním ventilátorem pro Pediatrickou kliniku Fakultní nemocnice Brno

7. 10. 2012

Výtěžek 3. ročníku charitativní kampaně „5.000.000 Kč pro dětský úsměv“ pomáhá také již na Jižní Moravě, kde zástupci společnosti ROSSMANN a Nadace Naše dítě společně slavnostně předali Pediatrické klinice Fakultní nemocnice Brno nový neonatální transportní inkubátor s příslušenstvím a speciálním ventilátorem. Lékařské vybavení je v celkové hodnotě 1 897 000 Kč.

Praha, 7. října 2012

Jednotka novorozenecké resuscitační a intenzivní péče je spádovou nemocnicí pro celou oblast Jižní Moravy. U některých diagnóz jsou na Pediatrické klinice Fakultní nemocnice Brno léčeny děti z celé České republiky. Dosavadní transportní inkubátory, které nemocnice využívala, byly již zastaralé. Nejen proto lékaři s radostí přivítali nové vybavení. „Jsme velmi rádi, že můžeme našim dětským pacientům díky tomuto daru zajistit převoz inkubátorem skutečně špičkové kvality. Je v současné době tím nejlepším, co dnešní technické možnosti nabízejí,“ uvedl přednosta brněnské dětské kliniky prof. MUDr. Zdeněk Doležel, CSc.

 

Transportní inkubátor brněnští lékaři využívají každý den. Díky vysoké technické úrovni a vybavenosti se tak stává jejich velkým pomocníkem a malým pacientům zajistí tu nejlepší možnou péči. „Inkubátor využíváme zhruba jedenkrát denně, a to k převozu dětí, které potřebují specializovanou multi-oborovou péči na našem oddělení. Jedná se například o předčasně narozené děti s nedostatečnou zralostí plic, které potřebují tzv. ventilační podporu, dále jsou to děti s krvácením do mozku nebo vrozenými mozkovými vadami, novorozenci s problematikou zažívacího ústrojí, očními problémy a podobně,“ upřesnil lékařský náměstek MUDr. František Jimramovský z FN Brno.

 

„Na Pediatrické klinice v Brně stejně jako v dalších zařízeních, kam postupně putuje výtěžek naší charitativní kampaně, jasně vidíme její velký přínos konkrétním dětem. Naše poděkování patří všem, kteří se na kampani každoročně ochotně podílejí a nejsou lhostejní k potížím ohrožených dětí,“ řekl jednatel společnosti ROSSMANN František Wagner.

 

„Za uplynulé tři roky charitativní kampaně s názvem 5.000.000 Kč pro dětský úsměv se nám povedlo zajistit pro ohrožené děti celkovou dosavadní částku 21.584.603 Kč. Z toho třetí ročník byl rekordní s výtěžkem 10.072.011 Kč, kterého jsme dosáhli za pouhých šest dní. Především díky tomuto rekordnímu výsledku jsme mohli kromě nového transportního inkubátoru dovybavit brněnskou dětskou kliniku navíc také speciálním ventilátorem,“ řekl jednatel společnosti ROSSMANN Ing. Vladimír Mikel.

 

Charitativní kampaň 5.000.000 Kč pořádá společnost ROSSMANN od roku 2009 ve spolupráci s Nadací Naše dítě. „Velmi nás těší, že jsme součástí tohoto smysluplného projektu a vybíráme konkrétní projekty, které jsou z výtěžku podporovány. Pediatrická klinika Fakultní nemocnice v Brně je špičkovým pracovištěm, kde odborníci pomáhají stovkám ohrožených novorozenců ročně a nový transportní inkubátor již nezbytně nutně potřebovali. Věřím, že se lékařům stane dobrým pomocníkem a rodičům zajistí, že o jejich děti bude i v těžkých chvílích postaráno co nejlépe,“ řekla ředitelka Nadace Naše dítě Ing. Zuzana Baudyšová.

 

 

5.000.000 Kč pro dětský úsměv: Kde pomáhají finance z třetího ročníku

 

Nadace Naše dítě z výtěžku kampaně uhradila nové speciální přístroje pro celkem 12 porodnic z celé ČR. Dále podpořila 5 stacionářů poskytujících asistentskou péči o handicapované děti, hradí výcvik dvou asistenčních psů pro děti s postižením, podpořila zařízení Klokánek Fondu ohrožených dětí, Dětské krizové centrum Praha a také pomáhá konkrétním handicapovaným dětem.

 

  • Fakultní nemocnice Brno převzala neonatální transportní inkubátor TI 2000 s příslušenstvím a zároveň speciální ventilátor Acutronic Fabian HFO v celkové hodnotě 1 897 000 Kč.

 

  • Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze Krči obdržela přístroj na měření mozkových funkcí předčasně narozených dětí, aEEG, Olympic CFM 6000. Dále převzala vyhřívané lůžko pro novorozence Atom Infra Warmer včetně příslušenství. Vše za celkovou částku 1 035 215 Kč.

 

  • Pro deset vybraných porodnic byly zakoupeny resuscitační sady na záchranu života novorozených dětí v celkové částce 1 200 335,40 Kč. Přístroje jsou určeny pro porodnice v těchto městech: Česká Lípa, Teplice, Jindřichův Hradec, Kolín, Kladno, Uherské Hradiště, Prostějov, Třebíč, Praha (FN Královské Vinohrady) a Žatec.

 

  • Z výtěžku kampaně Nadace Naše dítě přerozdělila částku 3 000 000 Kč mezi pět zařízení, která zajišťují osobní asistenci pro handicapované děti. Jsou jimi: OS Lipka Prostějov, DS AKORD Praha, Dětský klíč Šumperk, Denní a týdenní stacionář Jihlava, DS ALVALÍDA Liberec.

 

  • Prostřednictvím organizací Helppes, o. s., a Pomocné tlapky, o. p. s., je hrazen výcvik dvou asistenčních psů pro handicapované děti částkou 400 000 Kč.

 

  • Dále byl podpořen provoz Klokánků Fondu ohrožených dětí částkou 500 000 Kč.

 

  • Zbývající část výtěžku rozděluje Nadace Naše dítě v rámci financování individuálních žádostí rodin s handicapovanými dětmi převážně na zdravotnické a rehabilitační pomůcky.