Nadace Naše dítě: Deset let s dětmi a pro děti

25. 3. 2003

Více než pět milionů dětských volání zaznamenala za uplynulých devět let Linka bezpečí, která je hlavním projektem podporovaným Nadací Naše dítě. Tato nadace oslaví své desáté narozeniny 15. září, kdy se ve Smetanově síni Obecního domu v Praze uskuteční benefiční koncert "Pomozte nám pomáhat", na nějž jí přijdou pogratulovat Pavel Šporcl, Spejbl, Hurvínek a Mánička v doprovodu Heleny Štáchové a Martina Kláska, Jiří Korn, Jitka Zelenková, Zora Jandová se Zdeňkem Mertou a děti z dětských domovů. Vstupenky jsou k dostání v síti TicketPro.

Praha, 25. února 2003

„Za uplynulých deset let jsme ukázali, že můžeme a umíme dětem účinně pomáhat, a to nám získalo důvěru veřejnosti a dětí,“ říká Ing. Zuzana Baudyšová, ředitelka a zakladatelka Nadace naše dítě. „Přesto ale nemůžeme ve své práci polevovat, protože zejména na poli ochrany dětských práv je naše společnost dětem ještě hodně dlužná.”

Nadace Naše dítě už celé desetiletí hájí práva dětí a podává pomocnou ruku zejména těm, které se ocitnou v nelehké a někdy až krizové životní situaci. Právě pro ně je tu bezplatná celorepubliková nonstop Linka bezpečí  800 155 555, která v současné době registruje více než 2000 volání denně, Internetová linka lb@linkabezpeci.czvyužívaná také dětmi v zahraničí či dětmi handicapovanými (hluchoněmé děti), či Rodičovská linka 283 852 222, jež je určená dospělým, kteří se chtějí poradit ve věci výchovy svých dětí.

Začátkem září 2003 zahájila provoz celostátní nonstop linka pro děti a mládež na útěku a pro děti pohřešované, nazvaná Linka vzkaz domů 899 111 113.

 Mezi významné počiny nadace v oblasti ochrany dětských práv patří sestavení a vydání Slabikáře dětských práv, který zdarma rozeslala do všech základních škol, a tím položila základ k výuce dětským právům ve školách. Na Slabikář pak navázala dvouletým projektem Podpora dětských práv, jenž vznikl – stejně jako projekt Práva dětí v soudním řízení – ve spolupráci s Evropskou unií.

 Za uplynulých deset let podpořila nadace řadu projektů, jejichž posláním byla ochrana dětí v České republice. Prostředky věnované tomuto účelu, které získala od firemních sponzorů a jednotlivců, převýšily částku 100 milionů korun. Vedle toho v letech 2001 – 2003 rozdělila dalších 1,25 milionů korun mezi 33 projektů zabývajících se ochranou dětí a jejich práv. Tyto prostředky získala jako výnos ze správy části Nadačního investičního fondu, jež jí byla svěřena rozhodnutím vlády do správy.