Děti mizící v mlze

18. 3. 2017
Děti mizící v mlze

Pro tisíce malých běženců Evropa ostrovem bezpečí rozhodně není. Je povinností každé civilizované země chránit je před otroctvím a zneužíváním.

V nánosech každodenních zpráv o běžencích, by rozhodně neměla zapadnout snad nejvíce znepokojující informace týkající se migrační krize. Britský The Guardian informoval v sobotu o tom, že podle Europolu (Evropský policejní úřad) zmizelo po příchodu na starý kontinent nejméně 10 000 dětských uprchlíků. Tisíce dětí prostě zmizelo poté, co byli registrováni státními úřady v různých zemích.

Šéf Europolu, Brian Donald, Guardianu sdělil, že jenom 5000 dětí zmizelo v Itálii a 1000 ve Švédsku. Kam se poděly? Mohou být u příbuzných, ale velmi pravděpodobné jsou také daleko černější scénáře: sexuální zneužívání, obchod s dětmi a otrocké práce organizované zločinci, kteří velmi pružně reagovali na nebývalý migrační proud.

Stěží lze předpokládat, že zmizelé děti budou vytáčet linky bezpečí. Evropské i lokální úřady pověřené výkonem práva by tento problém měly urychleně řešit, pokud chce Evropa zůstat ostrovem bezpečí alespoň pro děti. Neméně důležitá je role veřejnosti. Zmizelé děti nám totiž mohou být na očích. Vymanit je ze spárů otroctví a nenechat je projít druhým peklem by mělo být povinností každé civilizované země.

Více článků z našeho blogu najdete na nadacenasedite.blog.idnes.cz