Charitativní výstava ve prospěch Nadace Naše dítě

25. 6. 2019
Charitativní výstava ve prospěch Nadace Naše dítě

Mladá malířka Ema Pok se rozhodla podpořit projekty Nadace Naše dítě prodejní výstavou svých obrazů.

V pondělí 24. 6. byla v příjemných prostorách malostranské Kavárny Čas zahájena charitativní výstava mladé výtvarnice Emy Pok. Umělecký zážitek hostům zpříjemnilo Trio Pimpinela ze Základní umělecké školy Iljy Hurníka. Výstavu pomohli instalovat dobrovolníci ze společnosti KIA, která Nadaci Naše dítě dlouhodobě podporuje. Z celkem 40 obrazů může široká veřejnost vybírat až do konce srpna. Koupí obrazů budou podpořeny projekty Nadace Naše dítě, která působí na české neziskové scéně již 26 let a podporuje české handicapované, ohrožené a opuštěné děti.

 „Pokud výtěžek z prodeje mých obrázků pomůže třeba konkrétnímu dítěti k lepšímu a kvalitnějšímu životu, budete to pro mě mnohem větší odměna, než když bych sama stržila peníze z jejich prodeje. Další věcí je fakt, že nejsem na malování finančně závislá. To mi dává svobodu tvorby a mohu si tedy malovat, co chci a také pořádat výstavu tohoto typu,“ říká ke svému záměru věnovat svou sbírku obrazů na dobročinné účely mladá malířka a zároveň přiznává, že na své dětství má jen pěkné vzpomínky. „Měla jsem moc hezké, bezstarostné dětství, plné her a zábavy s mým o rok starším bratrem. Moc ráda na to období vzpomínám. Oba jsme zdraví, mohli jsme se rozvíjet, studovat a nakonec dělat v životě to, co nás opravdu baví a naplňuje. Ne každý má takové štěstí a nic v životě není samozřejmostí. Radostné dětství je základem pro další spokojený život a myslím si, že si ho zaslouží každé dítě bez rozdílu,“ dodává autorka.

Ema Pok se ve své tvorbě pohybuje mezi abstrakcí a expresionistickými tendencemi, někdy snových výjevů. V některých jejích pracích převažuje motiv jablka – jelikož to je ovoce, které je v mnoha kulturách považováno za symbolické. Např. jablko hříchu, tedy jablko, jež jedli Adam a Eva ze stromu poznání a pak byli vyhnáni z ráje nebo jablko sváru – tedy námět z antické mytologie, které nakonec zapříčinilo únos Trojské Heleny. Výtvarnice jablka často zasazuje do krajiny jako milníky, které mají znamenat nalezení správné cesty. Dalším jejím tématem jsou ptáci a hnízdění jakožto symbol harmonie v lidském soužití nebo výjevy křesťanské, inspirované díly starých mistrů.

Nadace Naše dítě (*1993)

Zakladatelkou Nadace Naše dítě je Ing. Zuzana Baudyšová. Činnost nadace již 26 let směřuje na podporu českých handicapovaných, opuštěných a jinak ohrožených dětí. Za tuto dobu bylo potřebným dětem díky velkorysým mecenášům přerozděleno více než 300 milionů korun.


Ema Pok (*1988)

Mladá výtvarnice Ema Pok, vl. jménem Součková, vystudovala doktorský studijní program v oboru Obecná teorie a dějiny umění a kultury na Univerzitě Karlově. V průběhu let vystavovala několikrát v Galerii u Zlatého kohouta v Praze, ve foyer Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, v Muzeu hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy a jinde. V minulosti se také věnovala malbě na tělo a jako body-artová malířka pracovala na dvou filmech České televize – Polibek na cestu a Láska in memoriam. V současnosti se živí především jako kurátorka výstav a sbírek užitého umění, grafiky a fotografie. Pro signování svých obrazů používá jméno své matky, jejíž otec Otakar Pok byl architekt a ilustrátor a jeho otec Josef Pok byl akademický malíř.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Zuzana Šafářová

E-mail: z.safarova@nasedite.cz

Tel.: 774 600 253