Boj o život málem prohrál. Teď poráží lékařské prognózy

18. 3. 2017
Boj o život málem prohrál. Teď poráží lékařské prognózy

Pád do bazénu, vdechnutí vody, tonutí, poškození mozku, boj o život. Tento sled nešťastných událostí určil nelehký osud tehdy 18měsíčnímu Jirkovi a jeho rodičům.

Lékaři konstatovali, že už nebude sám jíst, dýchat, mluvit. Po dvou měsících si ho rodiče odvezli domů a několik hodin denně věnovali intenzivnímu cvičení Vojtovou metodou. Protahování začalo pomáhat a Jirka začal vnímat, smát se a otáčet se. Před několika lety prodělal operaci páteře SDR, ale velké zlepšení to nepřineslo. Rodina vlastní koníka na hippoterapii a Jirka každý den cvičí na motomedu. Jirkovi je dnes 14 let, rozumí všemu, co se děje kolem něj, má rád legraci a své oblíbené pořady. V květnu začal s novou terapií Therasuit, která laikům může připomínat cvičení v kosmickém oblečku.

Velmi náročný každodenní trénink Jirku naštěstí baví a nese s sebou první pozitivní výsledky. „V současné době cvičíme intenzivně zhruba 3 hodiny denně doma, k tomu přidáváme motomed a koně. Jiřík začíná držet rovnováhu vsedě, mnohem lépe se otáčí, na válci se udrží chvíli na čtyřech,“ vyjmenovává významné pokroky jeho maminka.

Od listopadu je čeká další měsíční terapie a pro Jiříka je to šance začít se ještě lépe hýbat a možná se někdy postavit na nohy. „Mám z něho radost a pevně věřím, že když vydržíme, bude lépe,“ doufá maminka.  I když rodina dělá pro syna maximum, není v jejích možnostech všechny potřebné terapie a pomůcky uhradit. Proto již v minulých letech obrátila na Nadaci Naše dítě, která i nyní bude s nadějí sledovat Jirkovy pokroky. 

Chcete-li se stát spoluautory podobných příběhů, můžete přispět libovolnou částkou na Konto Naše dítě 123131123/0600. I malá pomoc je mocná!