Běžci navrací úsměv ohroženým dětem

19. 8. 2015

Myšlenka podpory aktivního trávení času rodin s dětmi a pomoci dětem v nelehké životní situaci stojí za vznikem projektu Letní výzva pro srdcaře, který probíhá celé léto ve spolupráci Nadace Naše dítě a Jeden měsíc běžce. Jeho vyvrcholením bude zářijový závod na Ladronkafestu.

V Praze 19. srpna 2015

Smyslem výzvy je naběhat co nejvíce kilometrů ve prospěch ohrožených dětí. Účastník výzvy si při registraci zvolí částku za uběhnutý kilometr a své naběhané kilometry na konci léta věnuje na transparentní účet Nadace Naše dítě. Do výzvy se prozatím zapojilo přes 190 pravidelných i rekreačních běžců.

Zábavné závodní odpoledne

Projekt vyvrcholí v sobotu 12. září 2015 zábavným sportovním odpolednem na Ladronkafestu. Pro děti bude ve spolupráci s OCRA CZ (Česká asociace extrémních závodů) připraven menší překážkový závod, nouze nebude ani o další aktivity.

Na start dětského závodu se postaví i dcera Jasmína televizní moderátorky Kristiny Kloubkové, syn Kryšpín modelky Agáty Prachařové a dcera Kordula herečky Veroniky Žilkové. Závod pro děti bude odstartován v 15:00 hod.

Celý projekt má také osvětový charakter. V dnešní uspěchané a technologicky nabité společnosti se zapomíná trávit aktivní a smysluplný čas s dětmi. Proto spojení s Ladronkafestem, který je největším volnočasovým festivalem ve střední Evropě a je součástí programu protidrogové prevence Městské části Prahy 6, je velmi příhodné.

 „Podobné akce velmi vítám, protože v dnešní době často tráví děti svůj čas pasivně. Osobně si myslím, že nezáleží tolik na tom, kolik času s dětmi strávíte, ale především, jakým způsobem. A spojení zábavy s něčím prospěšným je ideální kombinace. Navíc dětem jdete dobrým příkladem. Ladronkafest je takovým pestrým veletrhem volného času, který pro jeho pestrost mají rády děti i dospělí, těší se velkému zájmu všech volnočasových organizací a také komerčních subjektů. Spolupráce s Nadací Naše dítě je pro festival i návštěvníky třešinkou na dortu, krásnou a chutnou,“ říká radní Prahy 6 pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Hanušová (TOP 09).

Běh pro druhé

„Myšlenku na výzvu pro děti jsem měla v hlavě už od prvních dní mého blogu, ale stále jsem ji odkládala. Takže když v únoru přišla od Nadace Naše dítě nabídka ke spolupráci, nemusela jsem si nic rozmýšlet,“ objasňuje Veronika Šimáčková, představitelka blogu Jeden měsíc běžce a jedna ze zakladatelek OCRA CZ.

Některé děti nemají možnost svobodného pohybu, který je jim ztížen vrozeným handicapem, nevratným zraněním nebo následkem ubližování ze strany svých blízkých. Právě pro ně se řada běžců rozhodla běhat a dát svým kilometrům nový rozměr.

Nadace Naše dítě dlouhodobě podporuje handicapované děti. Pomáháme zejména matkám samoživitelkám těžce nemocných dětí. Jedná se o mentálně či fyzicky postižené dětí. Naše finanční pomoc podpoří pořízení zdravotní pomůcky či rehabilitační léčbu. Žádostí je stále víc, a proto vítáme každého nového sponzora,“ říká Zuzana Baudyšová, zakladatelka nadace a senátorka. Veškeré vybrané finanční prostředky půjdou na pomoc konkrétním dětem, které bojují s handicapem anebo neměly v životě příliš štěstí.

Projekt na podporu těch nejmenších doprovází fotografie s hashtagy #srdcar, #believeinchildren a #behprodeti. Na konci léta z nich bude díky společnosti Fokapo vytvořena fotokniha, do níž lidé budou moci na závodě vepsat vzkaz nebo poselství pro ohrožené děti.

Aktuální informace o výzvě jsou dostupné zde.