Aktivity a činnost Nadace Naše dítě v roce 2016

15. 3. 2017

V roce 2016 oslavila Nadace Naše dítě 23 let své existence. Za těchto 23 let přerozdělila přes
280 mil korun.

V Praze, 15. března 2017

Konkrétně v minulém roce bylo přerozděleno 11.715.506 Kč, z čehož bylo na individuální žádosti uvolněno 8.565.506 Kč. Tyto jednotlivé finance posloužily rodinám s handicapovaným dítětem
a organizacím, pečujícím o handicapované děti. Rodinám bylo zakoupeno, nebo nemalou finanční částkou přispěno na např.: zdravotní kočárek, sluchadla, výcvik asistenčního psa, schodišťovou plošinu, rehabilitační pobyt, atd. Mezi podpořené organizace v roce 2016 patří např. Sluneční domov o.p.s., Modrý klíč o.p.s., Dětské krizové centrum, z.s., Dům tří přání, atd.

Částka 3.150.000 Kč putovala dětským oddělením nemocnic (např. zakoupení digitálního dermatoskopu do Fakultní nemocnice Motol).

Nadace Naše dítě provozovala v loňském kalendářním roce také Linku právní pomoci. S volajícími rodiči a prarodiči hovořili advokáti z České advokátní komory a poskytovali bezplatné odborné rady. V roce 2016 advokáti odpověděli a poskytovali komplexní právní radu na 319 dotazů, z nichž se rodinného práva týkalo 265 hovorů. Velká část dotazů z oblasti rodinného práva byla zaměřena na rozluku rodiny a na problematiku spojenou s rozvodem, tzn. změna péče, střídavá péče, rozvod, bránění ve styku, neplacení výživného, atd.

S ohledem na tuto skutečnost pokračuje nadace se svou osvětovou kampaní s názvem Myslete na děti i v roce 2017. Tato osvětová kampaň apeluje na rodiče, na jejich chování a postoj ke svému potomkovi v době rozpadu manželství. Rozchod rodičů znamená pro děti stres, strach a úzkost.

Zároveň se Nadace Naše dítě účastnila v průběhu minulého roku hned několika akcí. Navázala nové kontakty a zahájila spolupráci s novými organizacemi a společnostmi. V první polovině roku se konal závod dračích lodí, který pořádá Rotary Club Prague International. Nadaci Naše dítě byl předán od organizátora šek ve výši 200 000 Kč. V tomto období byl spuštěn nový projekt s názvem Krásou pomáháme, který vznikl ve spolupráci s Perfect Clinic. Ze zákroku estetické medicíny byl nadaci předán šek na částku 100 000 Kč. Během letních měsíců roku 2016 probíhala Letní výzva pro srdcaře, v rámci které bylo díky účastníkům výzvy naběháno 99 457 Kč. Nadace Naše dítě se účastnila
i hudebního a divadelního festivalu Mezi ploty. V zářiové měsíci se konal již sedmý ročník kampaně 5.000.000 Kč pro dětský úsměv. Tento projekt probíhal po dobu pěti dní v síti prodejen drogerie ROSSMANN a přinesl neuvěřitelných 5.351.628 Kč. V desátém měsíci roku 2016 jsme navázali spolupráci s City Cross Run a společně s běžci, který se účastnili tohoto běžeckého závodu, jsme zakoupili pětiletému chlapci vertikalizační stojan. Posledním projektem minulého roku byl již
12. ročník Dopisů Ježíškovi. Tento projekt, který probíhal ve spolupráci s obchodním centrem Europark, splnil přání a nadělil vánoční dárek 407 dětem z 12 dětských domovů.